האזרח הקטן וחסר הישע מול חברות הביטוח

# נפלתם? נפגעתם? חברות הביטוח נוטות להתנער מאחריות בידיעה שהצרכן שלרוב אינו מודע לזכויותיו, יתייאש וירים ידיים, בייחוד לנוכח מלחמת ההתשה שמתנהלת מולו. עו"ד נתנאל רוט, המתמחה בתביעות גוף מול חברות הביטוח, מצביע על הקושי שבהתמודדות לציבור בכלל ולציבור החרדי בפרט, וממליץ: אל תרימו ידיים! #

לא נעים ליפול באמצע הרחוב, עוד פחות נעים להיחבל קשות ולסבול מכאבים עזים. ג' מאיזור המרכז, צעד לתומו ברחוב כאשר נתקל במרצפת שבורה בולטת, נפל וספג חבלות בכל גופו. לאחר מספר שבועות של כאבים וקושי לתפקד, החליט לפנות לעיריה ולדרוש פיצוי. אחרי הכל, מדובר ברשלנות זועקת! "הם עשו ממני צחוק, אמרו שהייתי צריך להיזהר יותר, שזו אשמתי ושהעיריה לא חייבת לי שום דבר. לאחר שהתעקשתי, נתנו לי את פרטי חברת הביטוח של העיריה – אבל למרות שפניתי אליהם כמה פעמים, משכו אותי במשך חודשים ארוכים ולא זכיתי בכלל למענה… התייעצתי עם חברים שמבינים, והם אמרו לי שהקייס שלי חלש. כל עוד לא נגרמה לי נכות, לא שברתי רגל, ואפילו לא הפסדתי ימי עבודה בגלל שאני אברך כולל, אין סיכוי להוציא מהעיריה שקל".

ג' הסתובב מתוסכל, לא בגלל הכסף כמו בשל התחושה שהגופים החזקים מצפצפים על הצרכן הקטן וחסר האונים. "היה ברור לי שאני צודק אבל שלא אלך לבית משפט בגלל זה… הקש ששבר את גב הגמל, היה כאשר אחרי כמעט שנה עברתי שוב באותו מקום – וגיליתי שהעיריה אפילו לא טרחה לתקן את המרצפת השבורה!! החלטתי שאסור לי לשתוק. בחסדי שמים, הגעתי לעורך דין חרדי נמרץ, שבמקום להרפות את ידי – לקח את הסיפור שלי ברצינות וטיפל בו באינטנסיביות. התוצאה, בניגוד לכל הציפיות, היא שבית המשפט נזף בעיריה ובחברת הביטוח שלה, ואני קיבלתי – באמת אין לי מושג איך – פיצוי של 100 אלף שקל!"

את סיומו של הסיפור ושיברו, ווידאנו מול עו"ד נתנאל רוט – עורך הדין שייצג את ג'. עו"ד רוט, עוסק בתביעות בגין פגיעות גוף מול חברות הביטוח, מסביר: "בדרך כלל במקרים כאלה, ובכלל, חברות הביטוח מתנערות מאחריות בידיעה שהצרכן שלרוב אינו מודע לזכויותיו, יתייאש וירים ידיים. גם כשהוא מנסה להיאבק על זכויותיו, חברת הביטוח מנהלת כנגדו מלחמת התשה והאזרח מתקשה להתמודד מולה. במקרה של ג', הלכנו לבית המשפט, והגשנו חוות דעת של מומחה בתחום האורתופדי לפיה לג' נותרו 10% נכות. ג' לא היה מודע לכך שהמוגבלות שלו בברך בעקבות הנפילה נחשבת לנכות… חברת הביטוח של העיריה הגישה כמובן חוות דעת של מומחה שקבע שלא נותרה נכות בכלל. בהסכם פשרה, אחרי דיון שבו השופט הסביר לעו"ד של חברת הביטוח שלא יתכן מצב שתושבים לא יוכלו להסתובב בבטחה ברחובות העיר בגלל מרצפות שבורות והמליץ להם לסיים בפשרה, הלקוח שלי אכן קיבל 100 אלף שקל".

כשמדובר בציבור חרדי, מסביר עו"ד נתנאל רוט, מטבע הדברים הקושי בהתמודדות גדול יותר. הציבור החרדי מקופח כל כך הרבה שנים, הוא רגיל שהביורוקרטיה והגופים הציבוריים טורקים לו את הדלת בפנים – ולא מבין שעד שיפנו לעו"ד שיפלס להם את הדרך, לא יתייחסו אליו. חוסר המודעות לזכויות, הרתיעה המובנת מפנייה לבית משפט, ההתלבטות האם להשקיע בהליכים משפטיים ממושכים, ביחד עם הניואנסים הייחודיים למיגזר החרדי – כל אלה מביאים לכך שאנשים חרדים זוכים לקבל את המגיע להם אפילו פחות. "כעורך דין חרדי הפועל מזה כשלושים שנה בתחום ביחד עם השותף שלי, לקחתי את הדבר כשליחות. אנחנו שם בשביל להביא לציבור את מה שמגיע לו!"

זה בדיוק מה שאירע במקרה של משה, אברך צעיר מבני ברק שנהרג בתאונת דרכים קטלנית ל"ע. לכאורה, מדובר בהליך 'פשוט' – על פי החוק, חברת הביטוח של הרכב הפוגע אמורה לשלם פיצוי לפי 'תעריפון' פחות או יותר קבוע, שנע במקרה כזה בין 800 אלף למיליון ש"ח. אלא שהאלמנה הדווייה ומשפחתה נדהמו לשמוע שחברת הביטוח לא ממש מתכוונת לשלם את הסכום הזה. "הנפטר היה בן למשפחה חרדית שלא למד ליבה ולא עבד מעולם, כך שלכל היותר מגיע לכם פיצוי על כאב וסבל", נאמר להם. הסכום שהציעה החברה עמד על 50 אלף ש"ח, לא יותר…

עו"ד נתנאל רוט, שייצג את האלמנה ומשפחתה, נרתם למאבק כנגד האפליה. "הנימוקים של חברת הביטוח היו משפטיים-יבשים. בעיקרון, הפיצוי במקרה של מוות הוא בעיקר בגין הפסדי השתכרות, שהרי הבעל שהיה אמור לפרנס – איננו. חברת הביטוח טענה שמאחר שמדובר במשפחה חרדית, ובאברך כולל שלא השתכר, אין מקום לפסוק פיצוי בגין הפסדי השתכרות. הטיעונים שלנו היו שמדובר באפליה פסולה, גם אם חברת הביטוח אינה מונעת מגזענות כנגד חרדים אלא 'רק' מניסיון להימנע מתשלום פיצוי בכל מחיר… אנחנו טענו שאין מקום לאפליה מגזרית במקרה הזה, שכן יש לבסס את הפיצוי על פי אובדן כושר ההשתכרות העתידי שלא ניתן לצפות אותו מראש, וד"ל. הנקודה היא שלשם כך נדרש עורך דין חרדי שמכיר כאמור את כל הניואנסים הייחודיים לציבור החרדי. בסופו של דבר, חברת הביטוח הבינה שביהמ"ש הולך לפסוק לטובתנו – והגיעה איתנו להסכם. האלמנה קיבלה פיצוי של מיליון שקל, לא פחות".

מה שבטוח ביטוח? למרבה הצער, המציאות מלמדת שהביטוי היותר נכון הוא: מה שכמעט בטוח – שחברת הביטוח תערים קשיים ותעשה את כל שביכולתה על מנת להימנע מלשלם. הוסיפו לכך את חוסר המודעות הטוטאלי בציבור בכל הקשור לזכויות בתחום – ותבינו מדוע מרבית האנשים בציבור בכלל ובציבור החרדי בפרט, נוטים מראש להרים ידיים ולוותר. עו"ד נתנאל רוט מספר על מקרה של צעיר שהגיע אליו לאחרונה, לאחר שנפגע בגיל שש מרכב. הילד ספג חבלת ראש קשה, וההורים לא היו מודעים להשלכות… בנוסף, הם היו משוכנעים שגם לו רצו לתבוע – לא היה את מי, מכיוון שלרכב שפגע בילד לא היה ביטוח. הם לא הכירו את החוק שקובע שבמקרים של תאונת פגע-וברח או כשאין לרכב ביטוח – יש כיסוי ממשלתי לפגיעות גוף על ידי חברת הביטוח "קרנית".

"הבחור הגיע אלינו בגיל 24, אחרי שמונה עשרה שנה, והתברר שכל השנים האלה לא טופל בתחום הנפשי. המשפחה הדחיקה. שלחנו אותו לפסיכיאטר, שקבע שנותרה לו נכות של 10% בתחום הנפשי. פנינו לחברת קרנית, שטענה ש'אין קייס' – היות שלא נגרם לצעיר כל נזק מהתאונה. בית המשפט הסכים לבקשתנו למנות מומחה מטעמו, שאכן קבע לבחור עשרה אחוזי נכות". סוף דבר – אמנם מדובר בהפרעה מאוד קלה, אבל הבחור קיבל פיצוי של 180 אלף שקל.

עו"ד רוט: "זו תופעה מאוד שכיחה. בא אלי אדם ומספר שנפגע לפני הרבה זמן, ואני שואל אותו: איפה היית חמש שנים?! אנשים לא יודעים שזכותם לתבוע, או שהם מנסים בכוחות עצמם ונתקלים בדלת סגורה. לפעמים הם עושים טעויות שגורמות לנזק ופוגעות בסיכויי התיק בהמשך. רבים נרתעים מפנייה לעורך דין בשל העלויות הגבוהות, בידיעה שמדובר בהשקעה שאולי לא תניב תוצאות. מסיבה זו, השותף שלי ואני לא גובים תשלום מהלקוח, גם לא על פתיחת תיק. גם במקרה של הצלחה, שכר הטרחה שלנו לא מגיע על חשבון הפיצוי שנפסק ללקוח – חברת הביטוח היא שנדרשת לשלם (בנפרד) את שכר הטרחה".

הנה מקרה קלאסי נוסף של חוסר מודעות לזכויות בשילוב טירטור והתשה. משפחתה של א', תלמידת סמינר שנפלה בשיעור התעמלות, הגיעה בימים אלה אל עו"ד רוט באיחור של מספר שנים. מדובר במקרה של רשלנות – הבנות רצו על משטח זרוע אבנים, היא נכשלה באבן ונחבלה קשות. המשפחה לא נקטה בצעד כלשהו היות שסירבה לתבוע את המוסד החינוכי – בעוד שלמעשה, לא היתה מודעת לכך שזכותה לתבוע את העיריה וחברת הביטוח שלה. מצד שני, הם כן ניסו למצות את זכויותיהם בביטוח תאונות אישיות לתלמידים, אולם אחרי שנתיים של התשה מול חברת הביטוח – הבינו שהדבר מעל לכוחותיהם, ופנו לעורך דין לברר האם בכל זאת ניתן לקבל משהו.

עו"ד רוט: "אנחנו כרגע בהליכים מול חברת הביטוח של העיריה, אולם בשלב המיידי – הגשנו תביעה נגד פוליסת הביטוח של ביטוח תלמידים. החברה מיהרה להציע לנו לסגור את התיק עם פיצוי של 10,000 שקלים, אנחנו דרשנו 20 אלף, ובתוך דקות המסמך היה חתום והתיק נסגר לשביעות רצוננו".

שורה תחתונה: אל תרימו ידיים. אם חברת הביטוח, או כל גוף גדול וחזק, דוחים את פנייתכם ומנהלים מלחמת התשה כנגדכם, פנו לייעוץ מקצועי שיסייע לכם לעמוד על זכויותיכם!